om mig

Handgjort keramik tillverkad med omsorg.


ARBETSSÄTT

Jag jobbar i högbrännande leror som stengods och porslin. Anledningen till att jag valt att jobba med högbrännande leror är att de är hållbarare än en lågbrännande lera. Det beror på att leran sintrar först vid de högre temperaturerna. Att leran sintrar betyder att lerbladen i leran smälter ihop (glasar sig) och det gör att godset blir vattentätt och mer hållbart. 


När jag gör en produkt så strävar jag efter att behålla delar av den naturliga känslan som leran ger. Med det menar jag att jag ofta behåller lerans färg och struktur. Drejränder, fingeravtryck eller oglaserade ytor framhäver materialet i det färdiga godset. Viljan att bevara naturliga element är också det som driver mig att göra varje produkt unik. Hur mycket som skiljer på utseende och känsla varierar men ingen produkt är den andra lik.


All min keramik tål både micro och diskmaskin.  DET SOM DRIVER MIG INOM KERAMIKEN

Det finns så otroligt mycket att lära sig inom keramik. Det triggar mig att man alltid kan utvecklas. Många gånger är det helt slumpmässigt som jag hittar en ny teknik eller något som jag vill utforska. Det som blev helt fel och inte alls som jag hade tänkt mig kan bli startskottet för ett nytt sätt att jobba på. Det blir aldrig tråkigt att jobba med keramik - särskilt inte när jag har tid att testa något nytt. 


Keramik kan vara spännande men det finns också en lunk - något meditativt med keramiken. Varje moment måste få ta sin tid. Det jag drejar idag beskickas (svarvas) imorgon. Sätter jag ett handtag på en kopp så behöver det torka jämt och långsamt för att inte örat ska riskera att spricka loss. Ska ett gods brännas behöver det vara hundra procent torrt för att inte sprängas i ugnen osv. Leran har sina begränsningar - sina egna regler som inte jag kan påverka. Det är förutsägbart. Jag gillar det.MIN VÄG TILL KERAMIKEN

Kärleken till keramiken fanns redan från början men mitt förhållningssätt till mig själv som keramiker har vuxit fram.


När jag började med keramik på Leksands folkhögskola (där jag gick keramisk form i två år) hade jag inte en tanke på att jag faktiskt skulle jobba som keramiker. Jag hade en vag idé om att jag kanske skulle kunna baka in det i ett framtida yrke, men mest av allt tänkte jag nog att det skulle vara något som jag gjorde vid sidan av - en hobby helt enkelt. 


Men med åren har jag insett vilken stor roll keramiken spelar i mitt liv. Det känns helt enkelt inte tillräckligt att klämma in lite tid i verkstaden när jag har tid och ork. Våren 2019 bestämde jag mig för att satsa på min dröm. Jag och min sambo flyttade från stan ut på landet, köpte hund och höns och jag startade eget som keramiker.

Förläggarevägen 27

511 72 Fritsla

Copyright © All Rights Reserved